Wednesday, April 27, 2011

Keskkonnauuringute Keskus - "Õhuseire näitab tavalist tolmust kevadet"

"Õhuseire näitab tavalist tolmust kevadet"
Dannar Leitmaa   27.aprill 2011 
Ilmselt pole kellelegi märkamata jäänud, et kevadtuul puhub igasugust sodi silma ja rõivastele.

Eesti Päevaleht püüdis välja selgitada, kas tänavu kevadel on olukord pealinna tänavate õhuga läinud eelmiste aastatega võrreldes hullemaks. Selgus, et hullemaks mitte: seis on sama kehv kui mullu.
„Kui võrrelda praeguseid mõõtmistulemusi eelmise aastaga, siis on pilt suhteliselt sarnane,” sõnas keskkonnauuringute keskuse õhukvaliteedi juhtimise osakonna juhataja Erik Teinemaa. „Tolmutasemed on mõnevõrra isegi madalamad, sest eelmisel aastal oli samal perioodil kesklinna seirejaamas seitse piirväärtust ületavat taset, sel aastal viis piirväärtut ületavat taset.” Teinemaa sõnul on kõige peen­osakesterikkamaks perioodiks jäänud aprilli keskpaik. „Silmaga nähtav tolm koosneb suurematest osakestest ja alati ei pruugi nii-öelda tolmutormide ajal isegi tervisele ohtlike PM 10 (osakesed aerodünaamilise diameetriga alla 10 mikromeetri) tasemed kõrged olla, kuid reeglina need siiski kattuvad,” sõnas Teinemaa.
Küll peab siinkohal märkima, et keskkonnauuringute keskus mõõdab eelkõige silmaga nähtamatuid osakesi, mis tungivad sissehingatava õhuga sügavale inimese kopsudesse ja põhjustavad seeläbi tõsiseid tervisehädasid. Suuremat tolmu pole ametid tänavu mõõtnud ning seetõttu saab igaüks anda olukorrale pigem visuaalse hinnangu.
...

No comments:

Post a Comment